Bebesi
Beszédtechnika

bebesi logo

Rekedtség

2020-02-4 7:52

 

 84316943_116258956471450_7915954154814570496_n

Sziasztok!

Több hozzám forduló azzal a problémával keres fel, hogy rövidebb- hosszabb beszéd után elmegy a hangja, lereked.

Ezekben az esetekben gégészeti vizsgálatot szoktam javasolni, amit kérek minden hozzám fordulótól, hogy vegyen komolyan.

A rekedtségnek számos oka lehet.

Pl.:

 •  Diszfónia
 • hangszálcsomó, cysta
 • rossz helyről való beszéd
 • túlerőltetés
 • dehidratáltság
 • asztma / allergia
 • rejtett reflux

Asztma:

Ezen kívül számos olyan probléma állhat a háttérben, amire nem is gondolnák. Én pl. asztmás vagyok. Pár évvel ezelőtt kaptam egy olyan gyógyszert, ami után rendszeresen krákogtam, lerekedtem. Az orvosomat rövid idő elteltével felkerestem, majd amikor elmeséltem, hogy mit tapasztaltam, az volt a válasza, hogy.- Oh, igen, ennek a gyógyszernek ez a mellékhatása!

Aki a hangjával dolgozik minden nap, nem engedheti meg magának ezt a kellemetlen mellékhatást, így új gyógyszert kértem.

A hangom a hangszerem, a munkaeszközöm.

Nemrég volt egy növendékem, akinek az órákon mindig javult a rekedtsége, azonban hiába gyakorolt, a mindennapok során fenn maradt a rekedtség. A gégész sem talált semmi problémát. Én úgy hallottam, mint a néha nehezebben venné a levegőt. Tudtam, hogy vannak macskái és kutyái is. Egy beszélgetésünk alkalmával, amikor említés tettem az asztmámról, ő is elmesélte, hogy asztmás, ráadásul allergiás az állatszőrre. Ezen felül az előírt gyógyszerét sem szedi.  Ennek a véletlen beszélgetésnek köszönhetően a rekedtsége hamarosan megszűnt.

Rejtett reflux:

Egy másik növendékem, aki trénerként dolgozik, szintén rekedtséggel, illetve halk beszéddel keresett fel. 2-3 alkalom után sikerült rábeszélnem egy gégészeti vizsgálatra, melynek során fény derült a rejtett refluxra.  A gyomrából felfelé áramló sav a gégéjét, hangszalagjait  folyamatosan marta, ezért rekedt le.

Figyeljünk oda az apró jelekre és ha rekedtséget tapasztalunk, érdemes friss gégészeti lelettel fordulnunk a beszédtanárunkhoz!

 

Beszédtechnika tréning 14-18 éveseknek!

2017-10-3 11:22

 

Novembertől a nagy érdeklődésre való tekintettel indulnak a kiscsoportos beszédtechnika órák gyerekeknek.

• Kevés az önbizalmad?
• Izgulsz felelés közben?
• Nehéz sok ember előtt megszólalni?
• Azt mondják, túl halkan beszélsz?
• Szeretnél magabiztosabb lenni?
• Jó lenne, ha odafigyelnének arra, amit mondasz?

 

Akkor itt a helyed!

Amit garantálok:
• Jó hangulat
• Játékos feladatok
• A 6 alkalom alatt elsajátíthatod a helyes beszédlégzés alapjait
• Tudni fogod mire kell figyelned szereplés, felelés közben
• Gyakorlod a mások előtt való szereplést
• Nagyobb önbizalommal tudod majd kezelni ezeket a helyzeteket

A többi csak rajtad múlik!

Időpontok:
November 18
November 25
December 2
December 9
December 16
Január 6

A 6 alkalmas alapozó kurzus ára: 35.000Ft.-
Időpont: Szombatonként 9:00-tól 10:30-ig.
Helyet a gyermek számára 10.000Ft előleg befizetésével kell biztosítani 2017 November 10-ig. A tréning lemondása esetén a foglalót nem áll módomban visszafizetni.
Az alkalmak 90 percesek, 1 szünettel.
A kurzuson minimum 4, maximum 6 fő vesz részt.

 

Beszédfejlesztés a kezdetektől ( Csecsemő kor)

2015-07-14 8:34

Elsőre biztosan furcsán hangzik a bejegyzésem címe, hiszen kérdezhetjük, hogy egy csecsemőnek miért lenne szüksége beszédfejlesztésre?

Ahhoz, hogy egy baba testileg-lelkileg egészségesen fejlődjön, szüksége van az őt körül vevő ingerekre. Rendkívül fontos az anya érintése, simogatása, az anya illata és bizony a hangja is. Ahogy kisbabánk fölé hajolva beszélünk észre vehetjük, hogy a második hónap környékén már válaszol a mosolyunkra. Ha énekelünk neki, megnyugszik.

Mint egy korábbi bejegyzésemben olvasható, a beszédet a kisgyermek a szüleitől tanulja. Úgy formázza a szavakat és olyan hangsúlyokat használ mint a szülei. De mikor kezdődik el ez a folyamat? Nos, egészen újszülött korban. Már az első hónapokban felfigyel a zajokra a baba, illetve megismeri édesanyja,édesapja hangját. Ha kedvesen, mosolyogva beszélünk hozzá, hamarosan ő is elkezd gőgicsélni, próbálgatni a  hangját. Amikor énekelünk neki, lassacskán ő is elkezd a maga ügyességével énekelni, nyújtottabb  hangokat kiadni.
Sok szülőtől hallottam, hogy ő bizony nem énekel a gyerekének, mert rettenetesen hamis és nem szeretné, hogy a gyereke kárt szenvedjen. Szeretnék bátorítani minden anyukát és apukát, hogy énekeljenek gyermekiknek. Az énekléssel már egészen pici kortól megtapasztalja a baba a közösségi élményt, a meghitt együttlétet. Nem fogja zavarni, hogy hamisan énekel az apa/ anya, csak azt fogja megtanulni, hogy énekelni jó, énekelni öröm és boldogság. A magyar nyelv rendkívül dallamos nyelv. Ha sokat énekelünk gyermekünknek, a meghitt együttléten túl nem csak a zenei érzékét fejlesztjük, de megalapozzuk a beszédfejlődését is. Bátran formáljuk, akár eltúlozva kissé a szánkat és ismételjük többször a kedvenc dallamokat. A gyermek ismétléssel tanul, nem fogja megunni.Bátran szedjük elő kedvenc gyermekkori dalainkat.Ha nem jut eszünkbe egy szöveg dúdolva, lalázva  énekeljünk tovább.
Mondókázhatunk egészen a kezdetektől fogva, akár ringatás közben is. Ez nekünk, szülőknek is segíthet higgatnak maradni egy-egy hosszabb ringatás közben.
Nap közben bátran beszéljünk a babánkhoz, mondjuk el, hogy éppen mit csinálunk.Most tisztába teszlek,leveszem a pelust, bekrémezem a popsidat..stb.De azt is lehet mondani, hogy most mi éppen mit teszünk.

Ha lehet, ne essünk abba a hibába, hogy mi felnőttek  selypítve beszélünk a gyerekhez.Enélkül is lehetünk kedvesek. Így is érezni fogja a szeretetünket. Ha pöszítve,akár szinte érthetetlenül beszélünk a gyermekünkhöz, így fogja eltanulni tőlünk.
Érdemes megfigyelnünk, hogy a környezetünkben van-e olyan,aki fél-egy év körüli gyermekéhez így beszél és végig követni, hogy mire az első szavakat kiejti , lesz-e bármilyen beszédhibája. Természetesen öröklött tényezők és szervi elváltozások is befolyásolhatják a gyermek beszédét, de a helyes példa rengeteget segíthet a hangok ,szavak megfelelő megformálásában.

Rengeteg gyermeket visznek korai fejlesztésre, akiknek semmilyen komolyabb bajuk nincs, egyszerűen a foglalkozás hiánya miatt vannak lemaradva pl. a beszédfejlődésben.
Rohanó világunkban egyszerű úgymond bedugni a  gyereket a televízió, számítógép elé, de ez a gyermeknek hosszú távon nem jó, sőt ártalmas!Nehéz, időigényes dolog foglalkozni egy gyerekkel, de hosszú távon nagyon meghálálja magát. Minél többet beszélünk, beszélgetünk gyermekünkkel, annál mélyebb lesz vele a kapcsolatunk.Ha a beszélgetések mellé testi érintés, simogatás és ölelés is társul rendszeresen, nem csak gyermekünkre, de az ránk is pozitív hatással lesz. Fejleszti az érzelmi kifejezőkészségét is.
Összefoglalva az apró gyakorlati tanácsaim a kezdetektől a következők:

 • simogassuk minél többet az újszülöttet
 • beszéljünk gyermekünkhöz minél többet, minél szebben 🙂
 • énekeljünk amennyit és amit csak tudunk
 • mondókázzunk
 • NE beszéljünk a gyerekhez selypítve!!!

2014. őszi alapozó tréning időpontok

2014-06-11 4:47

Kedves érdeklődők, idén ősszel két alapozó tréninget indítok.

 

A hat alkalomból álló kurzus során

–         elsajátíthatod a helyes légzés, artikuláció és hangadás alapjait,

–         megtanulod, hogyan „melegíts be” egy prezentációra, nyilvános beszédre,

–         koncentrációs gyakorlatokkal javul az összpontosításod

–         nyelvtörők segítenek, hogy jobban pörögjön a nyelved,

–         látni fogod az erősségeidet és a fejlesztendő területeket,

–         az alapozó prezentációs gyakorlatok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy még jobb előadó váljon belőled!

 

A kurzus végén lesz egy olyan alapod, amire lehet építkezni. Személyre szóló visszajelzést adok Neked, és tudni fogod, hogy a fejlesztendő területeiden milyen időtávon és milyen módszerekkel lehet javítani.

.

A tréningek időpontja:

–         2014. szeptember 6-tól október 11-ig, minden szombaton 9:00-10:30-ig

–         2014. október 30-tól december 4-ig, minden csütörtökön 18:00-19:30-ig

Amennyiben  szívesen jönnél,  mielőbb jelentkezz az info KUKAC bebesibeszedtechnika.hu e-mail címen.

 

A szabad helyeket a jelentkezések sorrendjében töltöm fel.

 

A további részleteket, a kurzus árát a személyes email váltáskor küldöm.

Pszichológus kollégák, akik kiegészítik munkámat

2014-06-10 11:28

Adódhatnak olyan beszédproblémák ( például dadogás, hadarás, halk ill. hangos beszéd), amiknek mélyebb lelki okai vannak, amit érdemes megtalálni, és kezelni. Az okok feltárásában és a beszédprobléma megszüntetésében tudok segíteni, e mellett bizonyos  beszédtechnikai feladatok szorongásoldó hatással is bírnak, de lelkünk gyógyítását jó, ha pszichológus, life coach szakemberre bízzuk.

Pár éve még sokan azt gondolták, aki pszichológushoz jár, az biztosan bolond. Ma már tudjuk, hogy lelkünk karbantartása legalább annyira fontos, mint a testünké. Rengeteg cikk jelenik meg nap mint nap arról, milyen hatásai lehetnek a fel nem dolgozott lelki problémáinknak a testünkre.

Ezért munkám során, ha indokoltnak látom, javaslom a hozzám forduló növendékeknek, hogy a beszédtechnika órák mellett keressenek fel pszichológus szakembert.

Íme azon szakemberek névsora és elérhetőségei, akiknek munkáját személyesen is ismerem, és akiket jó szívvel ajánlok növendékeim számára is.

Bajnok Anikó
http://www.parkovacs.hu/

Serényi János
http://businesscoach.hu/ifj-serenyi-janos/

 Soltész Krisztina
http://solteszkrisztina.hu/